'Heel Nederland de lucht in'

Vanaf 3 April 2016 doe ik mee met een prachtige expositie bij Museum Mohlmann te Appingedam.

'Heel Gevleugeld Nederland de lucht in - Een eerbetoon aan de vogel in de kunst’

(Van april tot juli op 6 plaatsen in Nederland)

Het vogelseizoen is in volle gang, het gekwetter niet van de lucht. De lijnen van www.beleefdelente.nl zijn met steun van Vara's Vroege Vogels en De Vogelbescherming opengesteld. Alle vogelaars kijken omhoog, turen door verrekijkers en in de camera, op zoek naar het liefdesspel en het juiste moment. Voyeurs, die we zijn. Altijd op zoek, vol van onvervuld verlangen, op jacht. Het zit in de genen. En weer is de vogel gevlogen.

Het kan ook anders: alle vogels rustig op een rij, ingekaderd in de lijst van een kunstwerk of zittend op een sokkel. Hier is het terrein van de intense beschouwer. Geen jachtig gedoe of angst dat de vogel zich laat verjagen. Weer speelt geen rol. In de aangename beslotenheid van museum en galerie laten de vogels zich onverstoord bekijken. Niet alleen de vogel ook de kijkwijze van de maker verwondert. Double fun.

'Heel Gevleugeld Nederland de lucht in - Een eerbetoon aan de vogel in de kunst' is een tentoonstelling waar vogel én kunstenaar centraal staan. Deze is te zien op 6 locaties bijna tegelijk, verspreid over Nederland. Deze tentoonstellingen onderstrepen het belang van Vogelbescherming. Vogel kunstenaars en vogelaars vragen aandacht voor onze fladderende medelanders.

Niet alleen in de beeldende kunst, maar ook in de literatuur en de muziek speelt de vogel een belangrijke rol. De Raaf heeft in de wereld van de heilige Vincentius en de profeet Elia een symbolische waarde. En van het zien van een puttertje wordt iedereen blij. De Grutto wordt bezongen als de koning van de weide en de Raaf toont zijn ware karakter in het Ravenlied, getoonzet op het gedicht van Georg Trakl.

Deze tentoonstellingen zijn georganiseerd door de twee kunstenaars Han van Hagen en Rob Møhlmann. 112 collega’s tonen hun visie op de vogels. De Kunstvogelgids 'Hoogvliegers van het Laagland' is verschenen met een bijdrage van Midas Dekkers, Hans Dorrestijn, Nico de Haan en Kees Moeliker. Rob Møhlmann schreef een kunsthistorische inleiding. Het boek is te bestellen via de Vogelbescherming en deelnemende musea en galeries.

In de tentoonstellingen is werk te zien van onder meer Erik van Ommen, Siegfried Woldhek, Peter Vos, Charles Donker, Frans Buissink, Ewoud de Groot, Elwin van der Kolk, Hetty Heyster, Lia van Rhijn, Bert Denneman en vele anderen. Kijk daarvoor op de website van de tentoonstelling: www.hoogvliegersvanhetlaagland.nl

Deze werd belangeloos vervaardigd door Hèlen Daalmeijer.

Hierbij een aantal afbeeldingen. Wilt u deze in hogere resolutie of wilt u nadere inlichtingen neem dan contact op met:

Han van Hagen 0528-391317, 06-81525089 kunstduo@xs4all.nl

of met Rob Møhlmann 0596-682856, rob.mohlmann@planet.nl

De deelnemende en musea zijn:

GALERIE T, Middelburg: 3 april t/m 28 mei

Openingstijden: donderdag t/m zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur, zondag van 13.00 tot 16.00 uur. Meer informatie: www.galerie-t.nl

Galerie van Strien, Nieuw-Amsterdam: 3 april t/m 26 juni

Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Meer informatie: www.galerievanstrien.nl

Museum Møhlmann, Appingedam: 3 april t/m 3 juli

Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Meer informatie: www.museummohlmann.nl

Museum Schokland, Schokland: 9 april t/m 19 juni

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Meer informatie: www.museumschokland.nl

Slot Zeist, Zeist: 12 april t/m 19 juni

Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Meer informatie: www.slotzeist.com

Natuurhistorisch Museum Rotterdam: 16 april t/m 17 juli

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Meer informatie: www.hetnatuurhistorisch.nl


Recente berichten
Archief
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square